19 Ekim 2010 Salı

Taksiciler greve!

Hepimizin taksi şoferleriyle birkaç anısı olmuştur mutlaka. İyisiyle kötüsüyle hayatımıza renk katar bu anılar ve askere gitmemiş olanların yegane rakı masası konusudur. "Birgün içmişim içmişim amk. taksiyle eve dönüyorum..." diye başlayan ve "taksici bana kahve içir sen, sonra da getir evime yatır git!! bak sen"den tut da, "taksici bana yumruğu çak sen sonra da e5'in ortasında yola atıver, neymiş koltuğuna kusmuşum!"'una kadar geniş bir yelpazedir bu anılar. Ama en önemli özelliği, geçmişimizin vazgeçilmez bir parçası olmalarıdır. Bizi biz yapan özümüzdür. Bu konuda yapılan çok derin araştırmalar ve tez konuları da var. Mesela prof. dr. atgötten, bu konudaki araştırmalarını derlemiş, hala daha işine yakın ev bulamadığından kelli çalışmalarına devam etmektedir.

Alamanya'daki türk taksicilerinden muzdarip ahali, bizim gibi bir asker anısı kültürleri olmadığı için bu güzide sektörü hayatlarına bir renk olarak katamamışlar. Taksiciler alman toplumunun kanayan yarasına dönüşmüş, toplu taşıma bu sayede gelişmiş. Yeraltı metrolarla dolmuş, yetmemiş, taksicilerin gazabından korunmak için uçan arabalar tasarlanmaya başlanmış. Sonra aklı selim bir alman mühendisi demiş ki: yav kardeş bizim derdimiz taksilerle değil ki neden uçan araba yapıp taksilerden kaçalım? Bizim derdimiz günümüz taksi şöferleriyle. Öyleyse kaldıralım şöferleri taksiler mis gibi gitsin?! Yolcu da taksicinin polisle olsun  kısa mesafe yolcusuyla olsun sorunlarını dinlemesin. Yok efenim taksimetreyle oynadı da iki katı yazdırdı sorunsalı ortadan kalksın. demiş.

Şimdi alamanyada şoförsüz taksiler yolcuyu alıyor, hiç vik vik yapmadan nereye isterse götürüyor. Hayat hikayesini anlatmıyor ama sizin canınız sıkkınsa ve dertleşeseniz varsa da uslu uslu sizi dinliyor. Alman milleti durumdan memnun görünüyor. Ama bu hayalet taksiler bizde iş yapmaz söyliyim. Biz sıcak kanlı bir milletiz. Biz taksiye bizi toplantıya yetiştirdiği için değil; yolda gelmişini geçmişini anlatıp, önceki yolculardan bilmem nerde toplantıdan dönerken edindiği bilgi ve deneyimleri bizimle paylaştığı için para ödüyoruz. Hem makineye can mı emanet edilirmiş? Şimdi trafik kurallarına uyacak, kırmızı ışıkta duracak, kazaya sebebiyet verir mazallah!

Hayalet taksicilere hayır! Haydi taksiciler greve!

http://www.youtube.com/watch?v=Kyk1VLTSH_U&feature=player_embedded

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder